Lukiossa suoritetaan kursseja, arviointi jaksoittain
Lukion oppimäärä edellyttää opiskelijalta 75 kurssin suorittamista, ja tämä kestää keskimäärin kolme vuotta. Kurssit ovat pakollisia, syventäviä tai soveltavia. Lukion aikana pakollisia kursseja on suoritettava 47-51, syventäviä vähintään 10, loput soveltavia tai syventäviä.
Lukuvuosi jakautuu viiteen noin 7-8 viikon pituiseen jaksoon. Jaksot ja niiden vaihtuminen on jo aiemmilta peruskouluvuosilta tuttua, muutoksena ainakin osalle on kuitenkin arvioinnin siirtyminen jokaisen jakson taitteeseen. Jotta opiskelu etenee, opiskelijan kannattaa suunnitella noin 30 kurssin vuosittaisen suorittamisen opiskelutahti. Opiskelujen etenemistä seuraavat ryhmänohjaajat, opinto-ohjaaja ja rehtori, mutta lukiossa myös tässä korostuu opiskelijan oma vastuu.
Läsnäolo kurssille vahvistetaan kurssin alkaessa ja oppimateriaalien tulisi olla hankittuna ensimmäisen tunnin alkaessa. Mikäli opiskelija haluaa vaihtaa kursseja ja jättää niitä pois, hänen on syytä keskustella asiasta opettavien opettajien, opinto-ohjaajan ja/tai rehtorin kanssa ennen muutoksen toteuttamista.
Kurssivalinnoissa suuri merkitys on ylioppilastutkinnolla ja sen suunnittelulla. Suunnittelu aloitetaan jo ensimmäisenä vuonna, yleensä viimeistään neljännen jakson aikana. Tämä suunnitelma on alustava, mutta ohjaa syventävien kurssien kautta kirjoituksiin.
Lukiopäivistä, poissaoloista, kokeista ja läksyistä
Kurssien oppitunnit sijoittuvat pääsääntöisesti 9-15 välille, mutta tunteja voi olla myös klo 15-16.30 välillä tai ennen yhdeksää. Kolmen jälkeen päättyvät kurssit voivat vaatia erityisjärjestelyjä kyyteihin. Näistä voi kysyä suoraan rehtorilta tai kansliasta.
Opiskelija on velvollinen olemaan läsnä oppitunneilla ja tunneilla on oltava ajoissa. Opettaja merkitsee poissaolot ja myöhästymisen Wilmaan. Mikäli mahdollista, huoltajien on hyvä seurata Wilmaa edelleen, vaikka lukiolainen jo täysi-ikäisyyttä lähestyy. Alaikäisen osalta poissaolot selvittää ja hakee huoltaja ensisijaisesti Wilman kautta. Mikäli Wilma-tunnuksia ei ole tai käyttö on estynyt, selvitykset voi tehdä kansliaan, opettajanhuoneeseen tai rehtorille esim. puhelimitse.
Lukio-opinnot merkitsevät uutta alkua nuoren elämässä. Peruskoulusta siirrytään aikuisempaan maailmaan, opiskelijalle myönnetään vapauksia, mutta häneltä odotetaan myös vastuuta. Kotona opiskeluun voi tukea etenkin kannustamalla nuorta ottamaan asioista itse selvää ja huolehtimaan itse asioistaan.
Opettajat voivat merkitä oppiaineiden kurssisuunnitelmia ja läksyjä esim. Wilmaan tai Googlessa käytettäviin ympäristöihin (oppitunneilla sovittavalla tavalla), mutta lukiolaisen edellytetään kertaavan tuntien aiheet omatoimisesti kotona ilman merkintöjäkin.
Osa kursseista voidaan suorittaa itsenäisesti, osassa kursseista se on myös suorittamisen edellytys. Asia kannattaa tarkistaa aina ensin suoraan opettajalta, käytännön järjestelyt tehdään oppiaineen ja tilanteen mukaisesti. Lähiopetus on kuitenkin kaikkien kannalta useimmiten suositeltavin ja ensisijainen vaihtoehto, johon pyritään myös työjärjestystä laadittaessa.
Jokaisen jakson päättyessä lukiolla järjestetään koeviikko. Koeviikon aikana keskitytään opiskeltujen aineiden kokeisiin ja niihin valmistautumiseen. Uuden opetussuunnitelman myötä perinteisen tyyppiset koeviikot ovat myös muuttumassa ja esim. lukuvuoden 2017-2018 päättyessä kokeiltiin jo ns. kokeetonta koeviikkoa, jonka tuloksia hyödynnetään myös tulevan lukuvuoden suunnittelussa.
Kokeista ei saa olla pois ilman syytä. Sairastapauksista ilmoitetaan viipymättä opettajalle esim. Wilma-viestillä ja opiskelija voi suorittaa kokeen uusintakuulustelussa.
Kannettavat tietokoneet ja opetusmateriaali:
Ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen tarkoittaa myös lukio-opiskelun sähköistymistä. Tätä tukemaan Hankasalmen kunta hankkii lukiolaisille kannettavat tietokoneet, jotka opiskelijat saavat käyttöönsä opintojensa ajaksi. Lukion päättyessä opiskelijat saavat lunastaa korvausta vastaan koneet käyttöönsä.
Lukioaikana opiskelija voi käyttää myös omaa tietokonetta tai päätelaitetta. Suosittelemme kuitenkin koululta annettavan koneen käyttöä, koska myös ylioppilaskirjoitukset on tarkoitus tehdä samalla laitteella. Omissa laitteissa voi myös olla muita rajoitteita opiskelukäyttöön; ylioppilaskirjoituksiin eivät sovi esim. tabletit ja kännykkä ei sovellu kaikkien sähköisten materiaalien käyttöön tai tekstinkäsittelyyn.
Opiskelijat hankkivat opetusmateriaalit lukiossa itse. Oppikirjoista esim. lukukirjat voi ostaa käytettynä, mikäli ne muuten ovat opetussuunnitelman mukaisia ja lukiossamme käytössä. Useassa oppiaineessa opetukseen liittyy sähköistä materiaalia, mikä voi vaatia erillisten ohjelmistojen tai lisenssien hankintaa ja tämä on hyvä huomioida ennen hankintoja. Lista käytettävistä opetusmateriaaleista löytyy koulun kotisivuilta.
Lukion alkaminen muuttaa monia asioita edellisiin vuosiin nähden. Hankasalmen lukioon siirtyy usein toisilleen tuttu joukko opiskelijoita. Heilläkin muutos voi kuitenkin tarkoittaa vanhojen ystävyyssuhteiden katkeamisia ja uusien muodostumisia. Arjesta tulee helposti aiempaa kiireisempää ja pärjääminen voi herättää huolta. Jos nuori kokee tarvitsevansa tukea, hänen kannattaa olla yhteydessä vaikkapa omaan ryhmänohjaajaansa, joka voi sitten ohjata edelleen tarpeen mukaan esim. kuraattorille, terveydenhoitajalle, koulupsykologille tai muulle taholle. Lukiomme on tiivis yhteisö ja myös kuka tahansa muu voi olla nuoren huolen vastaanottaja ja kuulija. Kotona te voitte puolestanne auttaa nuortanne kuuntelemalla ja olemalla kiinnostunut hänen arjestaan ja kuulumisistaan. Myös lukiolainen kaipaa vielä apua, vaikka ei siltä joka päivä näyttäisi!
Hyvää lukio-opiskelun alkua ja rauhallista syksyä,
Satu Lahti
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen och till vårdnadshavare