Perusopetuksessa opetus ja opetusvälineet ovat oppilaalle maksuttomia. Maksuttomuus tarkoittaa, että opetusta, johon sisältyy muun muassa välttämättömät opetusvälineet ja oppikirjat, on saatava ilman oppilaalle aiheutuvia kustannuksia.
Maksuttomuus ei tarkoita sitä että oppikirjat annetaan oppilaiden mukana kotiin vaan tarvittaessa niitä pidetään koululla. Useissa kouluissa toimitaan näin varsinkin silloin kun opetussuunnitelmat ovat uudistumassa tai vastaavassa tilanteessa kun kirjat joudutaan kokonaan uusimaan.
Perusopetuksen opetussuunnitelmat uudistuivat v. 2016. Tässä yhteydessä suomalaisissa peruskouluissa nousi ilmiöksi kirjaton opetus. Kuuhankaveden koululla emme siihen ole kuitenkaan päätyneet.
Kuitenkin, yhteiskunnan muuttuminen ja digitalisoituminen on fakta, ja sen vaikutukset oppilaisiin ovat täysin väistämättömiä. Muutokset vaikuttavat oppilaiden kehitykseen, hyvinvointiin ja tietysti myös koulun toimintaan. On tärkeää, että peruskoulussa kohdataan riittävän avoimesti muutostarpeita ja arvioidaan myös niitä kriittisesti. Kouluissa opettajat ovat joutuneet pohtimaan uudestaan eri oppimateriaalien, kuten koulukirjojen ja ruutuvihkojen roolia opetuksessa.
Vanhasta koulusta ei kirjoja voinut siirtää uuteen kouluun, jota varten kirjoja hankittiin riittävästi siten, että niitä riittää vähintäänkin opetustilanteisiin luokissa. Miten sitten oppilaat voivat kotona kerrata opittuja asioita tai tehdä läksyjä?
Opettaja on velvollinen huolehtimaan opetusryhmänsä oppimisesta. Kun kirjat ovat vain luokkahuonekäytössä toteutuu opetus vihkotyöskentelyllä, teknologiaa hyödyntämällä ja toiminnallisuuden lisäämisellä.
Toisin sanoen kertaamisen ja läksyihin tarvittava oppiaines on ruutuvihkossa, Google-ympäristössä tai toiminnallisissa kotiläksyissä. Kukin opettaja ihan varmasti oppitunneilla tekee omat tapansa selväksi ja tiedottaa tarvittaessa vanhempia.
Kuuhankaveden koulun rehtori Pertti Terho 21.8. 2020
Julkisesti, opettajille, opiskelijoille, henkilökunnalle, huoltajille ja johtokunnalle