Koulumatkaetu ja liikuntasuositukset

Jatkossa koulumatkaetuus myönnetään esiopetuksen ja 1.-2. luokan oppilaalle, kun koulumatkan pituus on yli 3 kilometriä. Peruskoulun 3. – 9. luokan oppilaalle koulukuljetus järjestetään perusopetuslain mukaisesti silloin, kun matka on yli 5 kilometriä.

Perusopetuslain mukaan koulukuljetus lähikouluun pitää järjestää, kun koulumatka on pidempi kuin viisi kilometriä. Oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi.

Liikuntasuositusten mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa, joka koostuu kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta sekä vauhdikkaasta liikkumisesta. Yli tunnin pituisia istumajaksoja pitäisi välttää ja lyhyitäkin paikallaoloja tauottaa.

Kaikkien 7–18-vuotiaiden pitäisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja olisi vältettävä.

Koululaiset liikkuvat suosituksia vähemmän ja istuvat paljon. Viimeisten 20 vuoden aikana koululaisten kestävyyskunto on heikentynyt ja vastaavasti lasten ylipaino ja lihavuus yleistyneet.

Kuuhankaveden koululla on Liikkuva koulu -toimintaa. Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat omin lihasvoimin.

Tarvitaan lisää liikettä. Muun muassa siitä syystä sivistyslautakunta on päivittänyt koulukuljetuksiin myönnettyjä etuuksia kokouksessaan 9.4.2019.  Jatkossa koulumatkaetuus myönnetään esiopetuksen ja 1.-2. luokan oppilaalle, kun koulumatkan pituus on yli 3 kilometriä. Peruskoulun 3. – 9. luokan oppilaalle koulukuljetus järjestetään perusopetuslain mukaisesti silloin, kun matka on yli 5 kilometriä.

Vaaralliset tieosuudet määritellään etukäteen Koululiituohjelmaa hyödyntäen. Koulumatkaetu myönnetään vain niille oppilaille, joille se kuuluu ja poikkeavat päätökset sivistyslautakunnan päätökseen nähden tekee sivistystoimenjohtaja.

Yhtenäiskoulun rehtori Pertti Terho